nummer 15 - September 2015
Natuurlijk Samen zet een een streep door discriminatie

Campagne om discriminatie te melden gestart

In het kader van de nieuwe antidiscriminatiecampagne van de Rijksoverheid heeft Natuurlijk Samen  een een streep door discriminatie gezet. Het thema van de campagne is ‘Zet een streep door discriminatie’. Een eerste serie tv-spots wijst op artikel 1 van de Grondwet. Daarin staat dat in Nederland discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan. In een tweede serie spots en in ander campagnemateriaal zetten bekende Nederlanders een streep door het woord discriminatie. De campagne is 2 september jl. door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gelanceerd.

Bekende Nederlanders sporen de rest van Nederland aan om ook zo’n statement te maken. Online kan iedereen zijn eigen poster, banner of afbeelding voor social media maken. Ook bedrijven, organisaties en gemeenten kunnen de campagne ondersteunen en materiaal maken met de naam of logo van hun organisatie. Al het campagnemateriaal is beschikbaar op een speciale website: http://toolkit.discriminatie.nl/

De vernieuwde website www.discriminatie.nl helpt mensen die gediscrimineerd worden medling te doen. De website verwijst mensen, op basis van hun postcode, door naar het dichtstbijzijnde antidiscriminatiebureau. Daarnaast biedt de site informatie en antwoord op vragen.

De campagne richt zich op verschillende vormen van discriminatie, zoals leeftijd, herkomst, geslacht, handicap/chronische ziekte, seksuele gerichtheid en godsdienst, en op verschillende plekken waar discriminatie plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld de werkvloer, de openbare ruimte en school. Naast de brede campagne voor heel Nederland komen er deelcampagnes voor specifieke vormen van discriminatie.

 

 

 

Inspelen op empathie bevordert homo-acceptatie

Nieuw onderzoek van Movisie naar werkwijzen om LHBT-accepatie te bevorderen

Afgelopen jaren zijn tal van initiatieven genomen en projecten uitgevoerd om acceptatie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te vergroten. Voorbeelden zijn theaterstukken en films op school, spelletjes in verzorgingstehuizen en dialoogbijeenkomsten in buurthuizen. Voor het Europese onderzoeksproject ‘Do the right thing’ heeft Movisie deze werkwijzen getoetst aan de wetenschappelijke kennis hierover en is nagegaan in hoeverre ze plausibel zijn. Het blijk dat aandacht besteden aan homoseksualiteit niet automatisch  positief uitwerkt voor de acceptatie ervan. Soms kan een werkwijze zelfs negatieve effecten hebben. Kansrijk blijken methoden te zijn waarbij kijkers zich inleven in homoseksuele theater- of filmpersonages.

Het rapport focust op vier werkwijzen: theater en film, raadspelletjes, kennisoverdracht en dialoogbijeenkomsten. De eerste werkwijze, film en theater, komt het meest positief naar voren. Het gaat om films en theater-stukken die het voor elkaar krijgen empathie voor homoseksuele karakters te wekken bij de heteroseksuele kijker. Ze laten de moeilijke situaties zien waarin de personages terecht komen omdat zij uitgesloten, gepest of gediscrimineerd worden of omdat hun homoseksualiteit niet (volledig) wordt geaccepteerd. Inspelen op empathie, op het gevoel van mensen, roept minder weerstand op dan kennisoverdracht. Het bespreekbaar maken van homoseksualiteit bijvoorbeeld in een buurthuis of klas kan slecht uitpakken als er ook negatieve meningen te horen zijn: ook die meningen hebben invloed en kunnen de acceptatie verminderen bij mensen die eerder positief ware. De onderzoekers pleiten er daarom voor om heel gericht te werken aan acceptatiebevordering en minder in te zetten op het bespreekbaar maken van homoseksualiteit.

Het rapport kun u hier downloaden.

Wat doen de regenboogsteden in het kader van LHBT-accepatie?

Overzicht van de beleidsprogramma's van alle 42 gemeenten

In Nederland hebben sinds oktober 2014 42 gemeenten de intentieverklaring ‘Regenboogsteden’ met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondertekend. In dit convenant verklaren zij gezamenlijk te werken een betere sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Eind 2017 willen al deze gemeenten aandacht voor LHBT-emancipatie duurzaam verankerd hebben in hun lokale beleid. Ook wordt van de gemeenten verwacht dat zij beleid maken op het gebied van veiligheid, pesten, weerbaarheid en sociale acceptatie van hun LHBT-inwoners. Movisie heeft een overzichtsdocument gepubliceerd waarin voor elke gemeente een samenvatting wordt gegeven van het beleid dat de 42 gemeenten in kwestie voeren om de de acceptatie van homoseksualiteit en transgenders te bevorderen. Elke samenvatting geeft informatie over het doel van het beleid, sinds wanneer een specifiek LHBT-beleid wordt gevoerd in de gemeente, focus in het beleid, betrokken gemeentelijke sectoren/diensten, maatschappelijke organisaties waarmee samengewerkt wordt, maatschappelijke partijen die het beleid uitvoeren, regie op de uitvoering, contactpersonen en eventuele website .

Het gaat om de volgende 42 gemeenten: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Assen. Breda, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hengelo, 's-Hertogenbosch, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Oss, Purmerend, Rotterdam, Schiedamm, Sittard-Geleen, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Utrecht, Venlo, Vlissingen, Westland, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle.

Het overzichtdocument is hier in te zien.

 

Op 11 oktober wordt weer Coming Out-Dag gevierd

Vele activiteiten in diverse gemeneten

Op of rond 11 oktober worden in het hele land Coming Out Dag-activiteiten georganiseerd. Ook in gemeenten waar Natuurlijk Samen actief is waaronder  Amersfoort, Goes, Groningen en, 's-Hertogenbosch.  Hieronder een overzicht met een aantal activiteiten.

Amersfoort

Stichting KeiRoze Amersfoort organiseert op 11 oktober een Coming Out Dag met van 13.00-14.15 uur een lunch in Theaterfilmcafé De Lieve Vrouw en aansluitend de film ‘Les garçons et Guillaume, à table’. Vanaf 15.45 uur is er in Gaycafé Lapart een Coming Out Special. Kaarten (voor lunch, film en een consumptie in Lapart) zijn voor € 17,50 te koop via de theaterkassa van Theaterfilmcafé De Lieve Vrouw. Klik hier voor de website van Keiroze en hier voor de website van De Lieve Vrouw.

Goes

Op 11 oktober (vanaf 14.00 uur) is de officiële lancering van het LHBT Netwerk Zeeland in theater De Mythe in Goes. Het LHBT Netwerk Zeeland heeft als doel om de Zeeuwse organisaties – waaronder COC Zeeland – die zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in Zeeland met elkaar te verbinden.

Om het thema kracht bij te zetten introduceert het LHBT Netwerk Zeeland vanaf volgend jaar de Parels van Zeeland Prijs. Deze prijs zal op Coming Out Dag volgend jaar voor het eerst worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die belangrijk werk heeft verricht om de sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in Zeeland positief te beïnvloeden. Lees hier meer op de website van COC Zeeland.

Groningen

Maar liefst twee gigantische regenboogvlaggen sierden vorig jaar op Coming Out Dag de Martinitoren en dat zal ook dit jaar – op maandag 12 oktober – het geval zijn. LGBT Groningen roept om te komen helpen om de Martinitoren in kleur zetten! Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken. Verder zal LGBT Groningen ook op het Hoofdstation zichtbaar (en) onszelf zijn, want daar op maandagochtend roze koeken uitgedeeld! De activiteiten op Coming Out Dag vormen het slot van de Regenboogweek Groningen 2015 (3-12 oktober). Lees hier meer over de Regenboogweek Groningen.

's-Hertogenbosch

In 's-Hertogenbosch organiseert COC Noordoost Brabant een Coming Out-week (van 2 t/m 10 oktober).
In het kader van deze week vind op zaterdag 10 oktober,vanaf 13.30 uur, de eerste T-DAY in De Muzerije plaats. Deze speciale dag voor en over transgenders is bedoeld om op een inhoudelijke en betrokken, maar ook op een leuke en ontspannen manier, informatie te geven, te krijgen en uit te wisselen over transonderwerpen. Met de thema’s ‘Werk’, ‘Thuis’ en ‘Trots’ worden diverse onderwerpen uitgewerkt, zowel vanuit als vóór transgenders. Maar ook voor zijn/haar omgeving; familie, vrienden, kennissen, wijk, bedrijven, organisaties, verenigingen. Voor ieder die persoonlijk, beroepsmatig of inhoudelijk betrokken of geïnteresseerd is, wordt een programma georganiseerd dat op toegankelijke wijze door presentaties en workshops-carrousels transonderwerpen ontsluit, identificeert, en herkenbaar, inleefbaar en hanteerbaar maakt. Toegang in de Muzerije is  gratis en voor een drankje wordt gezorgd. Belangstellenden kunnen zich hier  hier melden.  Meer over de week in Den Bosch kunt u hier op de website van COC Zuid-Oost Brabant lezen.

Rotterdam Pride in teken van diversiteit

Natuurlijk aanwezig met een stand

Van 24 september tot en met 27 september werd de tweede editie van Rotterdam Pride gehouden. Thema van deze tweede editie was seksuele en culturele diversiteit. Natuurlijk Samen en het antidiscriminatiebureau RADAR stonden samen op de Rotterdam  Pride. Het Schouwburgplein in Rotterdam werd voor één dag omgetoverd tot het Pride Plein: een plein waar diversiteit gevierd werd en bezoekers konden kennis maken met alle bijzondere organisaties die Rotterdam rijk is. Ze konden meedoen met de Pride yoga & bootcamp. Ze konden luisteren naar mooie liedjes en zelfs als hetero uit de kast komen.

Daarnaast werd een regenboogzebrapad geopend. Het nieuwe oversteekpunt ligt in het centrum bij het Churchillplein. Zoals gebruikelijk werden op meerdere plekken in de stad zijn feesten georganiseerd en vonden er voorstellingen en exposities plaats.

Speciaal voor deze gelegenheid was de voorstelling “Schijn” te zien in het Ro-theater. Een coming of age-verhaal van een zoon van Marokkaanse ouders die opgroeit in Nederland. “Schijn” is een verhaal over identiteit, geweten en liefde. De Rotterdamse selfmade Acteur Fahd Larhzaoui onderzoekt daarin hoe hij zichzelf kan zijn zonder zijn familie te verliezen.